e-Fatura Başvuru Süreci ve e-Fatura Kullanımı ile ilgili Merak Edilenler
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan tebliğe göre cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2020'ye kadar e-Fatura ve e-Arşiv sistemlerine geçiş yapması gerekmektedir.
Hayır. İsteğe bağlı e-Fatura’ya geçiş yapan firmaların e-Defter’e geçmeleri zorunlu değildir ancak e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu bulunan mükelleflerin e-Defter kullanımı zorunludur.
e-Fatura mükekellefi firmalar için süreç şu şekilde işlemektedir:
Edoksis hesabının oluşturulması, mali mühür temin edilmesi, online talep formunun doldurulması, GİB üzerinden başvuru yapılması ve tüm adımların tamamlanmasıyla birlikte hesap aktivasyonunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu adımları daha basit ve hızlı yoldan halletmek isterseniz hemen sitemizden başvuru formu yoluyla bizlere talep gönderebilirsiniz. Bu kapsamda e-Fatura danışmanımız sizlerle yakından ilgilenecektir.
e-Fatura nasıl kesilir sorusu oldukça fazla merak edilen fakat yanıtı çok basit olan bir sorudur. Aktivasyon işlemleriniz tamamlandıktan sonra, alıcı bilgileri bölümünde yer alan VKN/TCKN alanına alıcının ilgili bilgileri girildiğinde, sistem alıcıya göre fatura türünü otomatik seçmektedir. Tüm gerekli bilgilerin girilmesinin ardından faturaya mal ve hizmet ayrıntıları eklenmektedir. Bu işlemden sonra ise doğrudan sistem üzerinden alıcısına gönderilir.
Hayır, e-Fatura mükellefi olmayan kurum ve kuruluşlara e-Fatura kesilmesi mümkün değildir ancak siz e-Fatura mükellefiyseniz karşı tarafa e-Arşiv fatura kesmelisiniz.
Öncelikle GİB’ten alınacak mali mühür için ödenmesi gereken bir tutar bulunmaktadır. Bu tutar üç yılda bir tarafınızdan tahsil edilmektedir. Sonrasında ise her firmanın kendisine özel ihtiyaçlarına göre maliyetler değişmektedir. İhtiyacınıza uygun ürünü tespit etmek için hemen bizlerle iletişime geçin.
Vergi Usül Kanunu’na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir. Fakat düzenlenme tarihi 7 günden eski e-Faturaların gönderilmesi teknik olarak mümkün olup (özel entegratörlük sistemleri tarafından engellenemez), usül cezası mevcuttur. Bu şekildeki gönderilen tüm e-Faturalar için sorumluluk gönderici mükellefe ait olacaktır.
e-Fatura sistemiyle GİB üzerinden alıcılara iletilen ve işlemi başarıyla tamamlanan fatura ve uygulama yanıtları iptal edilemez ya da yok sayılamaz. Ticari fatura gönderildiyse alıcıdan reddetmesi istenebilir, ancak kabul cevabı verilmişse ya da temel fatura gönderilmişse alıcı tarafından iade e-Faturası gönderilmesi gerekmektedir. Temel faturalar için ayrıca alıcı tarafında muhasebeleşmesi yapılmadığı taktirde noter ya da KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) kanalları üzerinden iptal işlemleri gerçekleştirilebilir.
Şirket birleşmelerinde diğer firmanın bünyesine girecek olan firmanın tüzel kişiliği ortadan kalkacaktır. Bu tür bir durumda birleşmenin gerçekleştiğini gösterir yasal belgelerle, Gelir İdaresi Başkanlığı'na dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruya istinaden tüzel kişiliği sonlanan firmanın e-Fatura başvurusu ve kullanım zorunluluğu yine GİB tarafından sonlandırılacaktır.
e-Faturayla alakalı daha fazla soru ve cevap için sitemizin Sıkça Sorulan Sorular bölümünü inceleyebilirsiniz. e-Fatura’ya hızlıca geçmek için ise sitemizden başvuru formu doldurabilirsiniz.